Børn på ferie: Vi elsker sommerhusoplevelser

Masser af tid til sjov og leg, naturoplevelser og ikke mindst samvær med familie og andre børn. Det er årsagerne til, at børnene elsker at tage på ferie i sommerhuset.

Læs med her og få indblik i sommerhusferien set fra et børneperspektiv.

En tur på stranden, en god is eller en fodboldkamp med vennerne kan få smilet frem hos de fleste børn. Fællesskab og samværet med familie eller venner er det, der vægter højest hos børn, og selvom de store feriemål som Fårup Sommerland og Legoland hitter, er der masser sommerhusaktiviteter, som også kan gøre ferien helt speciel.

Især sommerhusets frihed er et plus. Frihed til at lege både inde og ude og frihed til både store og små udflugter, der bringer noget anderledes end den vante hverdagsgænge. Vi har talt med seks børn, der alle kender til at holde ferie i sommerhus. Børnene, der er i forskellige aldre, fortæller her, hvad der betyder mest for dem.

Selv et lille projekt kan betyde meget

Småprojekter både inde og ude rangerer højt hos flere af børnene. Det kan være at bage boller og kage, bygge hule i haven eller at lade kreativiteten få frit spil med modellervoks, trylledej osv.

Jeg har bygget en drage sammen med mor i sommerhuset, fortæller 4-årige Lucca, der ikke lod sig slå ud af, at vejret ikke egnede sig til drageflyvning. Det blæste nemlig ikke nok til, at dragen kunne lette den pågældende dag, men selve byggeprojektet var alligevel spændende for Lucca.

Mangler du et projekt til dig og dine børn, så kunne I fx prøve at bygge en tipi i haven.

På tur i det fri

En tur i skoven eller blot en lille afstikker ud af en hulvej kan være en stor oplevelse for de små. Her får observationsevnen frit spil, og der er rig mulighed for at kigge på insekter, store træer eller måske et par dyr, hvis de skulle komme forbi. Her er samtalen med en voksen guld værd, for de kan fortælle meget mere om de spændende fugle, planter osv.

Philippa er blot 2 år, men hun kan alligevel berette om både fugle og â??bambierâ??, der besøger haven i deres sommerhus i Hou. Søskendeparret Ingeborg og Laurits på 2 og 4 år kan få adskillige timer til at gå på stranden med at kaste sten i havet, så det plasker, mens fiskebutikken i Thorup Strand ligeledes er en sikker vinder.

Har I cyklen med, er der også mulighed for komme lidt længere væk fra sommerhuset. Desuden findes der få bedre steder end et fredeligt sommerhusområde, hvis børnene har brug for lidt ekstra træning på jernhesten. Her er der nemlig ofte gode sikre stier og generelt mindre trafikeret end i byerne.

I alt slags vejr

Sommerhuset er ikke kun forbeholdt sommeren. Børnene har været afsted i flere af årets ferieuger. Når der er ikke er sol og sommer, betyder det blot flere gode timer indendørs med ild i brændeovnen, og når påklædningen er på plads, er selv dårligt vejr ikke en hindring for spændende udflugter.

Familie og venner betyder mest

Det er en god sommerhustradition, at mange arrangerer miniferier og weekendture sammen med venner og familie. I sommerhuset er der plads til alle, og det er en god mulighed for at kombinere både børn og voksnes interesser. Ofte er hverdagen travl, og tiden til at se gamle venner er typisk knap. Men i et sommerhus kan børnene lege på tværs, mens de voksne også får mulighed for at tale om løst og fast.

Eksempelvis nyder Markus på 6 år at være sammen med venner i sommerhuset. - Det bedste var, at vi kunne spille fodbold på en rigtig fodboldbane hver dag og lige så længe, vi ville, fortæller han.