Pryd sommerhusets have med robuste planter

Der findes masser af planter, der kan pynte i sommerhusets have, og som samtidigt er modstandsdygtige overfor vind og vejr.

Her får du gode råd fra en ekspert, der guider dig til at vælge de rigtige planter til sommerhuset, så al din tid ikke skal gå med pasning og pleje.

Ønsker du mere tid til friheden og roen, når du besøger sommerhuset, er det fordelagtigt, at sommerhushavens planter kun kræver minimal pasning. Dertil skal de være hårdføre, så de ikke visner i de perioder, hvor du ikke er i sommerhuset. I denne artikel giver Martin Holmriis fra Gug Anlæg og Planteskole sine råd til en vedligeholdelseslet have i sommerhuset.

Vælg planter efter klimaet

Klimaet er et vigtigt parameter, når du skal vælge planter til sommerhuset. Vælg planter efter, om dit sommerhus er placeret på vestkysten eller på østsiden, råder Martin Holmriis:

- Planter på vestkysten skal stå model til mere, fordi vejret generelt er hårdere. Derfor kan man med fordel vælge planter som fyr, marehalm, lyng eller surbær.

- På østsiden kan man sagtens vælge planter, der er lidt mindre hårdføre. Her kan du tilføje syren og lærk, fordi vejret generelt er mildere, siger han.

En god idé er desuden at kigge på, hvilke planter der i forvejen befinder sig i sommerhusområdet. Det giver et overblik over, hvilke planter der egner sig til området.

Vælg de rigtige planter til sommerhushaven


Planter til sommerhus ved vestkysten:

 • Fyr
 • Lyng
 • Marehalm
 • Surbær


Planter til sommerhus ved østkysten:

 • Ovenstående planter
 • Lærk
 • Syren
Vælg bede

Du kan med fordel plante i bede, når du indretter sommerhushaven, da det kræver mindre pasning end eksempelvis krukker. Planter du i krukker skal jorden nemlig vandes en gang i ugen. Det gælder uanset, hvilken jord der anvendes.

En anden fordel ved at plante i bede er desuden, at der er mulighed for at lave et mere kreativt mix af planter. Vælg f.eks. forskellige stauder som pileurt og røllike, eller plant kultiverede tidsler, der pynter haven og holder sig pæn uanset vejrforholdene. Du kan med fordel sammensætte kultiverede tidsler, der giver en fin blågrå farve, med enten marehalm eller lavendel.

Undgå at have områder i bedet med for meget bar jord for at mindske ukrudtsvækst.


Vælg disse planter til bede og krukker:

 • Kultiverede tidsler
 • Lavendel
 • Marehalm
 • Pileurt
 • Røllike
Undgå at gabe over for meget

Forvent, at der kan opstå vanskeligheder ved at plante en have i sommerhuset. Jorden kan være sandet, og du har ikke de samme muligheder for at vande planterne jævnligt. Ikke alle planter kan leve under disse forhold, hvilket kan give udfordringer, når haven skal etableres. Martin Holmriis foreslår derfor, at man opdeler haven i små dele, når man skal i gang med omplantningen:

- Hvis du trænger til forandring, så lad endelig være med at jævne den gamle have med jorden. På den måde skal du etablere alt helt fra bunden, og så skal du væbne dig med tålmodighed, siger Martin Holmriis fra Gug Anlæg og Planteskole og fortsætter:

- Jeg vil foreslå, at man beholder nogle af de eksisterende planter, etablerer noget nyt og justerer efterhånden. Så bliver projektet ikke så uoverskueligt.

Ifølge Martin Holmriis kan man opsætte en vandbeholder, som selv kan stå for at dosere vand til planterne. Det vil gøre det lettere at etablere sommerhushaven, samtidig med man undgår lange køreture for at vande.

Lad desuden gerne noget af sommerhushaven forblive med græs. Det skal hovedsageligt blot slås.