Er dit sommerhus klar til vinter?

Vandskader, væltede træer og skimmelsvamp byder hvert år mange sommerhusejere velkommen, når sommerhussæsonen starter op til foråret.

Med denne tjekliste kan du undgå ubehagelige overraskelser, når sommerhussæsonen starter.

Vinteren kan være en hård omgang for sommerhuset. Der kan opstå skader som følge af vind og vejr, som ikke altid dækkes af forsikringen. Med få tiltag kan du dog undgå dem, og det kan i sidste ende spare dig både penge og unødvendige anstrengelser.

Du kan med denne tjekliste sikre dig, at dit sommerhus er klar til at gå vinteren i møde.

Tjek dit sommerhus udendørs:


1. Udendørs flader
Inden du lukker sommerhuset ned for vinteren, kan du med fordel gå en tur rundt om huset og tjekke tag, døre og vinduer. Få udbedret huller eller begyndende skader inden vinteren, så huset er rustet mod vand og sne.

Du bør også tjekke træværket tættest på jorden, hvor det ofte er mest fugtigt. Her kan du samtidig vurdere, om der er åbninger eller sprækker, som skal dækkes til, så der ikke kommer skadedyr ind i sommerhuset.


2. Tagrender
Du bør tjekke dine tagrender og sørge for, at der ikke dannes små søer, hvor tagfladerne mødes. Fjern også blade og snavs inden vinterens ankomst, så vandet ikke flyder udover kanten og ned ad væggen.


3. Træer og grene
Koldere årstider betyder øget risiko for storm og voldsomt vejr. Hvis du har store træer på din sommerhusgrund, bør du tjekke, om de er visne eller rådne. Hvis det er tilfældet, vil de lettere vælte og muligvis skade dit sommerhus. Det samme gør sig gældende for træer, der har svamp og skader på rod eller bark. Træer, der hælder til den ene side, bør du afstive med enten stålwire eller jernstænger, så de ikke vælter i løbet af vinteren.

Tjek dit sommerhus indendørs:


1. Vand
Når vinteren indtræffer, kan der opstå frostsprængninger i vandrørene på grund af faldende temperaturer. Hvis du ikke skal bruge dit sommerhus i løbet af vintermånederne, skal du lukke for vandet og sørge for at tømme alle rør, installationer, blandingsbatterier og vandvarmere. Det gøres ved at lukke for vandet ved hovedhanen og efterfølgende lukke alle haner helt op og lade vandet løbe, indtil der ikke kommer mere. Husk også de udendørs haner.

Efterfølgende bør du sørge for at tømme vaske- og opvaskemaskine samt cisterne og toilet, så der ikke opstår frostskader. Hvis du gerne vil undgå lugt fra toilettet, kan du stoppe en klud ned i kummen.


2. Varme
Hvis du derimod forventer at opholde dig i dit sommerhus i løbet af vinteren, er det ikke en god idé at lukke for vandet. Så bør du i stedet sikre dig, at varmesystemet kan holde huset varmt - ellers sprænger vandrørene. Lad dørene stå åbne og sørg for, at varmen bliver fordelt ligeligt i hele sommerhuset.

Der skal helst være en fast varme på ca. 10 grader i huset, og så bør vandrørene være godt isolerede. Jo bedre isolering, jo mindre varme kræver det at afholde rørene fra at sprænge.

Du kan også holde på varmen i sommerhuset med gode og tætte vinduer.


3. Ventilation
Fugtigt indeklima i sommerhuset kan i værste fald udvikle sig til skimmelsvamp. Det kan afhjælpes ved at åbne husets ventiler og lade dørene stå åbne, så luften frit kan cirkulere gennem alle rum.

For at være på den sikre side, kan du købe et hygrometer i det nærmeste byggemarked, så du kan holde styr på luftfugtigheden. Om sommeren skal hygrometeret vise ca. 65 %, og om vinteren skal det vise ca. 45 %. Tjek luften ved gulvet, da fugten ofte placerer sig der, når vejret bliver koldere.


4. Køkken
Hvis du vil undgå ulækre overraskelser til foråret, så husk at tømme køleskabet for madvarer, der ikke kan holde sig vinteren over. Undgå dårlig lugt fra køleskabet ved at slukke det og lade lågen stå åben. Husk også at gennemgå de resterende skabe.